Otvorenje podatkovnog centra DC North

Svi članci
25.10.2023.

24.listopada 2023. godine svečano smo predstavili naš podatkovni centar DC North u Varaždinu. DC North je najveći carrier-neutral podatkovni centar u Hrvatskoj, u kome se nalazi 6 IT soba raspoređenih na 2000m2 IT prostora. U svakoj sobi su na raspolaganju 104 rack-a (800x1200)

 

Jedini je podatkovni centar u Hrvatskoj koji je uz Uptime Tier III DESIGN certifikat certificiran i Uptime Tier III FACILITY certifikatom koji potvrđuje da je objekt doista izgrađen prema najvišim propisanim standardima za kritičnu infrastrukturu. 

 

DC North je strateški pozicioniran na presjeku tri redundantna optička križišta (Slovenija, Mađarska i Austrija), što ga čini drugom najvažnijom točkom za razmjenu podataka u Hrvatskoj. Jedini je certificirani podatkovni centar u Hrvatskoj izvan Zagreba te se nalazi u stabilnijoj potresnoj zoni (VII. MCS zona). Objekt je izgrađen da izdrži potrese magnitude 9 po Richterovoj ljestvici. 

 

Podatkovni centrar građen je prema sigurnosnim certifikatima ISO27001 i ISO20000, osim toga, najsigurnijim mjestom za pohranu podataka ga čine i Zero-trust sigurnosni pristup s više razina autorizacije, radari, 120+ kamera izvan i unutar podatkovnog centra, 24/7 zaštitari on-site te SOC i NOC. 

 

U punom kapacitetu priključna snaga iznosi 4MW spojivo na enegetskom prstenu. U slučaju prekida obje energetske grane, napajanje će preuzeti 4 dizel agregata spojena na dva neovisna spremika ukupnog kapaciteta 26000 litara što je dovoljno za 48 sati rada. Tokom Uptime certificiranja kroz 4 dana je potrošeno 11000 litara goriva. 

 

Za visoke dužnosnike smo vrata podatkovnog centra otvorili u 11:30 sati te smo nakon toga održali središnju svečanost uz prigodne govore u Hotelu Turist u Varaždinu. Uz kratke govore i prezentaciju samog projekta vrijednog 17 milijuna eura, svečanost su otvorili Matija Grabar, predsjednik Uprave CRATIS-a i DC North-a i Darko Pintarić, direktor DC North-a.  

 

Matija Grabar, predsjednik Uprave CRATIS-a i DC North-a i Darko Pintarić, direktor DC North-a

 

Gostima su se nakon njih obratili i neki od visokih dužnosnika koji su prepoznali važnost ovog projekta za Republiku Hrvatsku. Kako je izgradnja podatkovnog centra ovih specifikacija hvalevrijedan projekt, očitovali su se i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja RH, Anđelko Stričak, župan Varaždinske Županije i Neven Bosilj, gradonačelnik grada Varaždina

 

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske

 

“U današnjem svijetu bez ovakve vrste usluge ne možemo živjeti. Ovo je i stvar nacionalne sigurnosti, kontrole procesa, novca, osobne imovine, bankovnih računa bez čega ne možemo niti normalno funkcionirati. Čestitam na velikom uspjehu i časti da sudjelujem u otvaranju. Velika stvar za vas, inicijatore, osobno, ali i za ovaj dio Hrvatske.”, izjavio je Zoran Milanović, predsjednik RH. 

 

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja RH i izaslanik predsjednika Vlade

 

“Investicija u podatkovni centar DC North izravno je povezana s digitalizacijom i procesom cjelokupne transformacije našeg društva. Mogućnosti koje pružaju suvremene tehnologije vidim kao priliku da Republika Hrvatska postane još konkurentnija, da se oslonimo na proizvode i usluge koji kreiraju višu dodanu vrijednost.”, ustvrdio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja RH i izaslanik predsjednika Vlade. 

 

Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora

 

“Ova investicija, kao i sve one koje se odvijaju na području županije, govore u prilog tome da smo kao županija i kao grad sigurni i stabilni.”, izjavio je Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora te dodao “Ovaj podatkovni centar slijedi sve svjetske trendove, zbog njega smo sigurniji u ovom digitalnom dobu u kojem živimo.

 

Neven Bosilj, gradonačelnik grada Varaždina

 

“Varaždin je nedavno dobio nagradu kao najbolji grad za gospodarstvo prema 14 kriterija, a upravo zbog ovakvih projekata, prepoznati smo kao podržavajuća sredina za investicije.“, zaključio je Neven Bosilj, gradonačelnik grada Varaždina. 

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google tag manager
Google analytics